Berlin. Prawie wszyscy mają to w lodówce, co może pomóc zmniejszyć ryzyko Alzheimera. Jednak eksperci zalecają konsumowanie tylko umiarkowanie.
ilość Demencja Zwiększone globalnie – z zainteresowaniem możliwościami zapobiegania. Oprócz czynników genetycznych i stylu życia odgrywa ważną rolę. Obecne badania USA Teraz sugeruj: regularne konsumpcja Jajko Może wystąpić ryzyko Choroba Alzheimera Znacznie niższe.
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmieMagazyn żywieniowy„. Starsi ludzie w wieku powyżej 1000 lat – średnio około 81 lat – są opieką medyczną od prawie 7 lat. Wyniki: Przynajmniej jedna osoba z mniejszą liczbą jaj zachorowała Demencja choroby Alzheimera. Szczególnie wyraźny wpływ dwóch lub więcej jaj tygodniowo: ryzyko jest prawie w połowie zmniejszone.
Naukowcy przypisują to połączenie głównie niektórym składnikom odżywczym w żółtku jaja. Obejmuje to kwasy tłuszczowe omega-3, luteinę przeciwutleniającą, a zwłaszcza cholinę, substancję podobną do witaminy. Choline odgrywa kluczową rolę w układzie nerwowym i bierze udział w tworzeniu neuroprzekaźników. Badanie pokazuje, że około 39% pozytywnego wpływu na ryzyko demencji można w pełni uchwalić Choline wyjaśnić.
Demencja: ochrona jaj przed chorobą Alzheimera
Chociaż ryby, mięso, brokuły lub orzechy również zawierają cholinę Jajko Każdy kawałek może być wyposażony w do 150 mg dużych ilości. Odpowiada to jednej czwartej codziennego popytu zalecanego przez dorosłych.
Pomimo potencjalnej ochrony lekarz przyjechać powściągliwość. Niemieckie stowarzyszenie żywieniowe (DGE) sugeruje: Tylko jedno jajko tygodniowo.
DGE nie jest jednak przede wszystkim związane ze zdrowiem – ale Ochrona klimatu. Ponieważ produkcja jaj doprowadzi do emisji węgla. Eksperci ds. Zdrowia uważają, że ograniczenia są przesadzone: dla zdrowych ludzi żywność jest w dużej mierze niegroźnyponieważ ciało sami reguluje poziom cholesterolu.