Jeśli jesz torbę z chlebem z mięsem i warzywami, często nazywana jest „kebabem”. Jednak naprawdę prawdziwy kebab jest bardzo rzadki, ponieważ wielokrotnie pokazywały ankiety Biura Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa żywności (Laves) w niższej saksonii. Najnowsze dostępne liczby Począwszy od 2021 r., Ale odkrycie od tego czasu nie zmieniło się znacząco, co potwierdził biuro naszego zespołu redakcyjnego.
To również bardzo interesujące: Dlaczego kebab są tak drogie? Teraz rząd federalny odpowiada
Laves uważa, że to szaszłyki grilla
W 2021 r. W próbkach zbadano 11 szaszłyków mięsnych. Próba przejęła kontrolery odpowiedzialne za władze. Według Lavesa istniała tylko jedna próba poprawnie oznaczona tytułem „latawców”. Według niemieckiej książki o żywności, w której można znaleźć wymagania dotyczące popularnej żywności, kebab składa się z co najmniej 40% wołowiny „wykonanej z szorstkiej wołowiny i/lub jagnięciny”.
To również bardzo interesujące: „Wszystko i pikantne”: Dlaczego sami donans nie mogą być niebezpieczne dla UE
Poza tym może zawierać tylko posiekane mięso, sól, przyprawy, jajka, cebulę, olej, mleko i jogurt. Jeśli jest drób jak kurczak, produkt musi być sprzedawany jako „ciasto z grilla z kurczaka”. Są one zwykle pełne skóry kurczaka. Jeśli produkt nadal będzie kebab, udział skóry jest ograniczony do 18% całego produktu. Jednak wiele prób nie powiodło się z powodu tych możliwych do opanowania wymagań.
Test dawcy: tylko jedna próbka bez wad
Na przykład w dziesięciu jedenaście prób znaleziono „nie do przyjęcia użycie glutaminianu wzmacniacza smaku”. W prawie połowie próbek zaobserwowano również „znaczącą” wadę znakowania w lawendzie. Z jednym wyjątkiem znaleziono znaki błędów we wszystkich produktach. Na przykład fałszywe składniki, brak alergenów, a nawet niewłaściwe mięso od gatunków zwierząt. Ponadto dla wielu próbek odsetek materiału wypełniającego jest zbyt wysoki. Są to tańsze niż drogie dyski. W prawie połowie próbek wystąpiły wady w prawie połowie, a nawet „znaczące” defekty oznaczania zaobserwowano w lawendzie.
Mięso hakerów zamienia się w szaszłyki zamiast kebabów
Jak więc radzisz sobie z niewłaściwymi kebabami? Sprzedajesz go jako „szpilka do strzelania”. W przypadku tego parasola przepisy są bardziej zrelaksowane. Oprócz faktu, że łańcuch ma się obrócić, komponenty muszą być dokładnie oznaczone. Na przykład lawenda zaproponowała apetyczną nazwę „zawias grilla wykonany z mięsa wołowiny i drobiu oraz wody pitnej i bułki tartej”.
Ale oczywiście wiele sklepów z grillem nie dba o te subtelności: „Zawsze będzie naruszenie przepisów dotyczących etykiet” – powiedział Laves na prośbę naszego zespołu redakcyjnego. „Producenci i branże restauracyjne są odpowiedzialne za nieczyste wytwórnie”. W każdym razie klienci mogą to posmakować.