
Jedna trzecia całej żywności jest wyrzucana przez cały świat, zwłaszcza owoce – zwykle z powodów optycznych. Jednocześnie ponad 800 milionów ludzi cierpi na przewlekły głód. Nowe osiągnięcia mogą pomóc w zmniejszeniu tych sprzeczności: wafel-fińskie przeciwbakteryjne powłoki białkowe znacznie rozszerzają trwałość owoców.
Międzynarodowy zespół badawczy stworzył powłokę z powłoki naturalnego amyloidu. 17 rodzajów owoców testowano pod kątem podwójnego lub pięciu poziomów trwałości. Nawet w temperaturach do 42 ° C smak, składniki odżywcze i konsystencja są znacznie zachowane.
Powłoka białka działa jak niewidoczna druga skorupa: pozwala przechodzić przez powietrze, ale blokuje wodę, bakterie i tlen – w ten sposób spowalniając proces dojrzewania. W porównaniu z energooszczędnymi zimnymi łańcuchami, jest on tańszy i bardziej przyjazny dla środowiska, a zużycie energii i emisje zmniejszone o 90%. Koszt wynosi tylko około 9 centów za kilogram owoców.
Aplikacja jest prosta – poprzez rozpylanie lub zanurzenie – dostosowana do różnych powierzchni owocowych. Naukowcy uważają, że jest to obiecujące, zrównoważone rozwiązanie zmniejszające odpady żywności.
Zdjęcie © ️Unplash.com
https://www.watson.de/nachhaltigkeit/good-news/63325422- Lezensmittel-forscher-development
(TagStotranslate) Informacje
Source link