Owoce stadt jako przyszłe trendy - dobre minuty


Coraz więcej miast opiera się na jadalnych zielonych koncepcjach, takich jak ogrodnictwo miejskie, małe lasy lub owoce Stadt. Chodzi nie tylko o aspekty ekologiczne, ale także uczestnictwo, różnorodność biologiczną i edukację. Wczesnym przykładem jest Andernach, który zapewnia otwarty dostęp do owoców i warzyw od 2010 roku, od czasu jego motto „Edible City”.

Również w Wuppertal i innych miastach sady o starych odmianach owocowych są swobodnie zbierane. Finansowanie jest częściowo przyjęte w ramach budżetów cywilnych, uprawy i trosce często przyjmuje dobrowolne inicjatywy.

Koncepcja oparta jest na historycznych korzeniach: w XIX wieku sady rodzin klasy robotniczej powstały w miejskich zielonych obszarach. Owoce są otwarcie na aukcji, a ostrożność jest organizowana przez siłę oczekiwania propagandy.

Dziś koncentruje się bardziej na edukacji i osobistej odpowiedzialności. Na przykład w Wuppertal zespół wolontariuszy zajmuje się ciętych drzewami owocowymi i organizuje warsztaty w szkole. Cyfrowe systemy informacyjne z kodami QR powinny informować o odmianach i czas zbierać w przyszłości, aby uniknąć przedwczesnych roślin.

Owoce miejskie również nie są szkodliwe dla zdrowia. Badania pokazują, że nawet pod presją prawie żadne zanieczyszczenia nie wchodzą do owoców. W porównaniu z owocami, które są głęboko przetwarzane przez supermarkety, zanieczyszczenie powietrza odgrywa rolę w przypadku owoców budowlanych niż rośliny o niskim wzroście.

Jeśli warunki wstępne są prawidłowe, owoce miejskie mogą wnieść cenny wkład w żywienie miejskich i jakość życia.

Obraz ⓒpexels.com

https://www.tagesschau.de/wissen/klima/obbaust-in-taedten-100.html

(TagStotranslate) Informacje



Source link