Berlin. Badanie pokazuje, że niektóre substancje w roślinach mogą mieć pozytywny wpływ na starzenie się. Co za tym stoi?
Flawonoidy są substancjami roślinnymi zawartymi w różnych produktach pokarmowych: na przykład w herbacie, jabłkach, jagodach, owocach cytrusowych, ciemnej czekoladzie i czerwonym winie. Są uważane za przeciwzapalne i redukujące stres. Teraz grupa naukowców zakończyła się w czasopiśmie eksperckim American Journal of Clinical Nutrition: Duża zapas Flavonoid Foods Zdrowe starzenie się wsparcie.
W swoich badaniach naukowcy wykorzystali dane zdrowotne, że prawie 63 000 kobiet i 24 000 mężczyzn w Stanach Zjednoczonych i regularnie przeprowadzali ich wywiady przez okres do 24 lat. Wszyscy uczestnicy mieli ponad 60 lat. Zbadane flawonoidy – w jakim stopniu żywność i napoje są bogate w promowanie zdrowego starzenia się u mężczyzn i kobiet – szczególnie do obserwacji Kruchy W starszym wieku, ograniczenia fizyczne i Zdrowie psychiczne.
Starzenie się: badacze znajdują
Odkrycia naukowców sugerują, że diety flawonoidalne związane z ich nieco niższym ryzykiem Oznaki wieku Wstać. Jedzenie pokarmów takich jak herbata, jabłka i jagody może być prostą strategią wspierania zdrowego procesu starzenia się.
Bardzo interesujące
Uderzające: W szczególności naukowcy byli w stanie zaobserwować te pozytywne efekty. Wśród mężczyzn ulepszenia w tej dziedzinie Zdrowie psychiczne przyjechać. Konieczne jest dalsze badanie i zrozumienie różnic płciowych w odżywianiu czynników ryzyka u osób starszych, napisali autorzy.
Dlaczego badania żywieniowe są trudne do wyjaśnienia
Badania żywieniowe są często ograniczone. W ten sposób często pytane są nawyki dietetyczne uczestników badania – i mogą również odpowiedzieć niepoprawnie. Albo dlatego, że chcą udzielić odpowiedzi, naukowcy chcą usłyszeć, albo dlatego, że naprawdę nie otrzymują własnej odpowiedzi Zachowanie dietetyczne Pamiętać.
Badania dotyczące flawonoidów wykorzystywały kwestionariusze, które były wypełnione co cztery lata przez uczestników badania. Na przykład muszą stwierdzić częstotliwość jedzenia niektórych pokarmów w zeszłym roku. Naukowcy wskazują również na te ograniczenia samozadunkowania. Ponadto, mentalny i fizyczny zdrowy Oczywiste czynniki wpływają nie tylko na odżywianie.