Jak ugotować filiżankę herbaty? To brzmi jak początek złego żartów i regulował Międzynarodowy Instytut Standaryzacji (ISO). Oczywiście proces tego procesu Sześciostronicowy potężny standard ISO 3103: 2019 (e) Nie jest to „gotowanie herbaty”, ale „ekstrakcja rozpuszczonych substancji w liściach herbaty ze świeżą wodą lub liśćmi herbaty w kamionce”.
W metodzie wyobrażonej ISO szczególnie rozważane są „organiczne właściwości wstrzykiwania liści herbaty i powstałej cieczy”, znanych również jako aromat.
Potrzebujesz filiżanki herbaty zgodnej z ISO
Jeśli chcesz wypróbować ten przepis, potrzebujesz „garnka” wykonanego z „białej porcelany lub oszklonego kamienia” z luźno dopasowaną pokrywką, która jest dostępna w dwóch akceptowalnych rozmiarach w standardzie. Ponadto ISO wymaga „miski”, która powinna również składać się z białej porcelany lub kamionki. Wygląd i wymiary wszystkich wymienionych naczyń są udokumentowane na przydatnych rysunkach technicznych.
Czytaj więcej: Jak zasady UE podważają sprzedaż ciastek damskich
Oczywiście oprócz tego „gatunek młodych kiełków górskich suszonych fasoli z kameli”. Możesz także powiedzieć: herbata. W sfermentowanych czarnych lub naturalnych zielonych wariantach. Jeśli pijesz zieloną herbatę, możesz wybrać między liśćmi a drobną herbatą. Cokolwiek pijesz herbatę: ISO zaleca dwa gramy wrzącej wody na 100 ml, o temperaturze „”W około 100 stopniach Celsjusza„To powinno być.
Jak przygotować herbatę zgodną z ISO
W celu przygotowania standardowe korpus zaleca usunięcie wszelkich pokryw z pojemnika do gotowania i napełnianie ich wody, aż osiągną wysokość „od czterech do sześciu milimetrów poniżej krawędzi”. Wreszcie, w większych pojemnikach, powoduje to 285 ml herbaty lub 140 ml herbaty w mniejszych pojemnikach.
Następnie możesz umieścić pokrywkę z powrotem na pojemniku i pozwolić, aby mieszanina się poruszała na odpowiedni czas. W przypadku czarnej herbaty ISO oferuje sześć minut. W przypadku surowej zielonej herbaty można uzyskać wyrafinowaną zieloną herbatę w zaledwie pięć minut i trzy minuty. Są one „znane z odpowiedniej produkcji herbaty jako napoju”.
To również bardzo interesujące: Zamiast leków: lekarze sugerują trzy domowe środki na grypę i zimno
Jeśli herbata jest w wodzie przez wystarczająco długi czas, pokrywka musi zostać „wyciągnięta i odwrócona”. Następnie ważne jest, aby „wstrzykiwać liście” z wody do pokrycia. Ale uważaj: „Jeśli są to odmiany pudrowe lub pudrowe, należy podjąć specjalne środki i wymagane jest sito”.
ISO zezwala na mleko w herbatę
Pijący mogą wybrać „Przygotuj się z mlekiem”. Dla dużej „miski”, „około 5 ml” i około 2,5 ml małego mleka. Przed połączeniem herbaty należy ją wypełnić w „misce”, ponieważ zbyt wysoka temperatura może sfałszować smak. „Po dodaniu mleka doświadczenie pokazuje, że najlepsze wyniki są osiągane w temperaturach od 65 do 80 stopni Celsjusza”.
Przeczytaj także: Smart Brewing: Jak zoptymalizować kawę
Dlaczego standard ISO jest filiżanką herbaty
Dlaczego myślałeś o takiej rzeczy? Maximilian Wittig to wie. Jest dyrektorem zarządzającym niemieckiego stowarzyszenia herbaty i herbaty ziołowej. Na prośbę naszego zespołu redakcyjnego powiedział: „Nie chodzi o przygotowanie filiżanki, która jest tak smaczna, jak to możliwe, ale raczej o tym, aby mocno zrobić różnicę w wyczuciu różnych wzorów herbaty”.
„Jeśli w ten sposób przygotujesz herbatę, będzie ona silniejsza niż większość miłośników herbaty” – powiedział. Jeśli codziennie próbujesz setek filiżanek jak tester smaku herbaty, jest to również konieczne do smakowania dobrych różnic. „Norma ma sens, więc nabywcy herbaty na całym świecie mogą stosować znormalizowane procesy do oceny jakości sensorycznej herbaty” – powiedział.
Na świecie nie ma więcej herbaty niż Wschodnia Frisia. Co mówisz o standardach ISO? Landschaftsversversversband Ostfriesland powiedział na prośbę naszego biura redakcyjnego: „Wschodni fryzyjanie nie postrzegali rytuałów herbaty jako dogmat.
Nawet jeśli Kluntje i śmietana nie są obowiązkowe, pożałujesz nieobecności: „Masło i Candice w filiżance herbaty mogą wywołać trzy smaki: ponieważ nie ma mieszającej herbaty East Frisriya, najpierw smakujesz łagodną śmietanę, potem aromat mocnej herbaty, a na koniec słodycz Candice”. A ponieważ takie standardy nie są obowiązkowe, przyjemność ta nie będzie utrudniona w przyszłości.